فواید پرورش حلزون

در سالهای اخیر پرورش حلزون رشد قابل توجه یی در میان کشورهای جهان بخصوص کشورهای جنوب شرق آسیا مثل اندونزی ، فیلیپین ، تایلند ، چین ، کره جنوبی و… ، کشورهای اروپایی و افریقایی داشته است. توجیه اقتصادی ، تقاضای زیاد بازار و زحمت کم را میتوان از مهمترین دلایل گسترش پرورش و تکثیر حلزون نام برد. آچاتینا فولیکا (َAchatina Fulica) ، حلزون رومی (Roman snail) ، حلزون باغی (Garden snail) و حلزون شیر (Milk snail) چهار گونه شناخته شده و پرطرفدار برای پرورش هستند.

پرورش حلزون هم بصورت صنعتی و هم بصورت خانگی امکان پذیر است. از آنجایی که پرورش حلزون به فضای زیادی نیاز ندارد و از خودشان بوی نامطبوع تولید نمیکنند شما میتوانید حتی در اپارتمان نیز حلزون پرورش دهید.

یک دسته حلزون رومی

شاید بتواند دلایلی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم را از مهمترین علل فراگیر شدن پرورش حلزون در جهان عنوان کرد.

مهمترین مزایای پرورش حلزون :

1.تقاضای زیاد بازار : تقاضای بازار یکی از علل اصلی در افزایش پرورش حلزون محسوب میشود که این عامل خودش به چندبخش تقسیم میشود که عبارتند از :

1.A تقاضا برای گوشت حلزون : حلزون ها منبع خوبی از پروتئین، آهن و سایر مواد مغذی ضروری هستند که آنها را به یک انتخاب غذایی سالم تبدیل می کند، متاسفانه در ایران مصرف گوشت حلزون منع قانونی دارد ولی راه صادرات آن به کشورهای همسایه باز است.ما در مقاله انواع حلزون خوراکی در این باره مفصل توضیح داده ایم.

1.B تقاضا برای موسین حلزون : مخاط حلزون حاوی آلانتوئین، کلاژن و الاستین است که برای سلامت پوست مفید است و می توان از آن در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت از پوست استفاده کرد. امروزه بسیاری از شرکتهای فعال در صنعت زیبایی و مراقبت از پوست (Skin-care) از موسین حلزون در ترکیبات محصولات خود استفاده میکنند.

1.C تقاضا برای حلزون تراپی : امروزه استفاده از حلزون زنده بعنوان یک روش جدید برای زیبایی و درمان انواع مشکلات پوستی در حال گسترش است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله حلزون تراپی مراجعه کنید. ما در این مقاله مفصل در مورد فوائد حلزون تراپی صحبت کرده ایم.

1.D تقاضا برای صدف حلزون : از صدف حلزون در صنعت داروسازی ، ساخت ایمپلنت و پروتز و تهیه غذای دام ،طیور و ماهی استفاده میشود.

2. هزینه راه اندازی و نگهداری پایین : تمام آنچه که برای شروع پرورش حلزون نیاز دارید یک سیستم اندازهگیری رطوبت و تنظیم کردن رطوبت محیط و یک سیستم دماسنج و تنظیم کننده دمای محیط و کمی هم خاک مناسب است.

3. عدم نیاز به فضای زیاد و نگهداری آسان : نگهداری از حلزون ها نسبتاً آسان است و در مقایسه با سایر دام ها به حداقل فضا و انرژی نیاز دارند

4. تولید مثل زیاد : از زمانی که حلزون ها به مرحله باروری و تولید مثل میرسند قادر خواهند بود سالی 2 تا 5 بار تخم ریزی کنند و هر بار بین 100 تا 500 تخم بگذارند. برای مثال گونه آچاتینا از 5 ماهگی قادر به تولید مثل است.

به طور کلی، پرورش حلزون بعنوان شغل دوم پتانسیل ارائه منبع درآمد پایدار ( اگرچه در ایران منع قانونی دارد و از نظر علما خوردن آن جایز نیست ) و در عین حال پتانسیل کمک به توسعه اقتصاد و معیشت خانوار روستایی را دارد.

محبوب ترین انواع حلزون پرورشی :

حلزون باغی (Garden Snail) :

این گونه به هلیکس آسپرسا (Helix Aspersa) نیز شهرت دارد.سه تا از محبوبترین گونه های حلزون باغی برای پرورش عبارتند از :

A. هلیکس آسپرسا آسپرسا(Helix Aspersa Aspersa) : هلیکس آسپرسا به دلیل عملکرد بالا و طعم لذیذ آن رایج ترین و پرکاربردترین گونه هلیکس آسپرسا است. پوسته ای قهوه ای با راه راه های تیره تر و بدنه ای کرم رنگ دارد. این گونه را میتوان در آب و هوای مختلف پرورش داد. حدود دو سال طول میکشد تا به مرحله بلوغ برسند. یک گونه محبوب برای اهداف آشپزی است و اغلب در غذاهایی مانند اسکارگوت و پائلا استفاده می شود.

B. هلیکس آسپرسا ماکسیما(Helix Aspersa Maxima) : این گونه بزرگتر از آسپرسا آسپرسا است و به دلیل عملکرد گوشت بالا شهرت دارد. بومی منطقه مدیترانه است و معمولاً در فرانسه و سایر کشورهای اروپایی پرورش می یابد.

c. هلیکس اسپرسا مولر (Helix Aspersa Muller) : این زیرگونه با پوسته قهوه‌ای و نوارهای زرد و طعم ظریف و کمی شیرین آن شناخته شده است. نیازها وشرایط نگهداری آن مشابه گونه هلیکس آسپرسا آسپرسا دارد.

helix-aspersa
helix-aspersa-aspersa
helix-aspersa-muller

حلزون رومی (Roman Snail) :

این گونه به هلیکس پاماتیا (Helix Pomatia) و Burgundy snail نیز معروف است. یکی از بزرگترین گونه های حلزون خشکی و بومی اروپا محسوب میشود. . هلیکس پوماتیا اغلب به عنوان یک غذای لذیذ در نظر گرفته می شود و معمولا در غذاهای فرانسوی، به ویژه در غذاهایی مانند اسکارگو و بورگون استفاده می شود.

2Roman-snails

آچاتینا فولیکا (Achatina Fulica) :

آچاتینا فولیکا همچنین به حلزون غول پیکر آفریقایی معروف است.در اصل بومی قاره آفریقاست. یکی از بزرگترین گونه های حلزون در جهان است که صدف آن می تواند تا 8 اینچ رشد کند. بر خلاف حلزون رومی که به آب و هوای سرد و مرطوب نیاز دارد این گونه به آب و هوای استوایی و مرطوب عادت دارد. بدلیل اندازه بزرگ و عملکرد بالا در گوشت یک گونه محبوب برای پرورش در اکثر نقاط جهان محسوب میشود.

در ویدیو بالا یک آچاتینا فولیکا جید را مشاهده میکنید.

توجه : در مقاله انواع حلزون آچاتینا شما میتوانید با ویژگیهای بیشتر حلزون اچاتینا آشنا شوید.

حلزون شیر (Milk Snail) :

به اوتالا لاکتیا (Otala Lactea) نیز شناخته میشود. این گونه در اسپانیا و پرتغال محبوب است و طعم ملایم و خامه ای دارد.

a big otala lactea snail

رژیم غذایی حلزون ها :

طیف وسیعی از گیاهان سبزیجات، سیفیجات و میوه ها در رژیم غذایی حلزونها قرار دارند. میتوان گفت که کاهو و خیار جزئ محبوب ترین مواد غذایی حلزونها محسوب میشوند . ولی باید به این نکته توجه داشته باشید که کلسیم حتما در رژیم غذایی آنها گنجانده شود چونکه برای رشد و استحکام صدف آنها بسیار لازم و ضروری است. پوسته تخم مرغ ، استخوان پودر شده دوتا از منابع اصلی تامین کلسیم ارزان برای تغذیه حلزونها محسوب میشوند.

Giant-snail-eating-cucumber
یک گروه حلزون در حال خوردن

توجه : اگر شما هم به حلزونهای آکواریومی علاقه دارید میتوانید در مقاله انواع حلزون آکواریومی با این گونه از حلزونها بیشتر آشنا شوید.

محل نگهداری حلزون ها :

شما میتوانید هم در مکان های سرباز و هم سرپوشیده حلزون پرورش دهید. در این مورد بسته به شرایطی که دارید میتوانید تصمیم بگیرید ولی در مورد میزان رطوبت و دمای محیط باید کمی وسواس بخرج دهید. برای رسیدن به حداکثر بازدهی در صنعت پرورش حلزون به رطوبت ، دما و تغذیه اهمیت ویژه دهید. هرگونه حلزون رطوبت و دمای مخصوص به خود را برای رشد نیاز دارد. بعنوان مثال در حالی که هوای گرم و مرطوب استوایی مناسب رشد و تکثیر گونه آچاتینا است ولی حلزون رومی به هوای نسبتا سرد و مرطوب عادت دارد. البته این نکته هم جای گفتن دارد که حلزونها قدرت سازگاری زیادی با شرایط محیطی دارند و سریع میتوانند خودشان را با محیط سازگار کنند.

نکته دیگری که وجود دارد این است که حلزونها علاقه چندانی به نور آفتاب ندارند چونکه گرما باعث از بین رفتن آب بدن آنها میشود در نتیجه پوست آنها خشک وآسیب پذیر میشود.

مزرعه حلزون
a-snail-farming
snail-farm
snail-farm

مزایای پرورش حلزونفواید پرورش حلزون

4.9/5 - (8 امتیاز)

متن دیدگاه‌ها

mood_bad
  • هیچ نظری ثبت نشده است.
  • یک نظر ارسال کنید